Bruckner Győző művelődés- jog- és egyháztörténész - Heraldika

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Könyvek
  
 Bruckner Éva

 Bruckner Győző művelődés-, jog- és egyháztörténész
 

Miskolcon utcát neveztek el róla. A főtér egyik régi épületén egy márványtábláról pedig az arra járó megtudhatja, hogy Dr. Bruckner Győző akadémikus majd negyedszázadon keresztül dékánként vezette az ősi eperjesi kollégium utódaként ebben az épületben működő miskolci jogakadémiát. Napjaink könyvesboltjaiban az érdeklődő megnézheti, megveheti A miskolci jogakadémia múltja és kultúrmunkássága címmel Bruckner Győző posztumuszként kiadott nagy ívű munkáját. Az életében megjelent művelődés-, jog- és egyháztörténeti írásai azonban többnyire ma már csak könyvtárakban, antikváriumokban találhatók, illetve nagyobb, ma is érdekes művei digitalizálva olvashatók. Így például Ferenc Ferdinánd trónörökös magyarországi politikai tervei című könyve és nem utolsósorban a Szepességre vonatkozó írásai, melyeken keresztül a hazájuk múltját alig ismerő fiatalokhoz közel hozza a majd száz évvel ezelőtti országunk gyöngyszemei közé számító szepességi városokat, azoknak történelmi alakjait s lakóit, a nagyvilágban szétszóródott cipszereket.
Bruckner Győzőre nemcsak az egykori jogakadémia otthona, Miskolc lehet büszke, nemcsak történészeknek kell őt ismerni. Induljunk hát el Bruckner Győző nyomában!
„Voltaképpen csak egy nagy élmény van: a család” – mondja a szintén felvidéki cipszer származású Márai, és Bruckner Győző életére ez fokozottan érvényes volt.
 
A kiadvány a Híres Emberek sorozatban jelent meg.
 

Formátum: A/5, 25 oldal, irkafűzött. 

Fogyasztói ára: Ft. 690,-  

+ a mindenkor érvényes postaköltség
     
 


 
Keresés
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz