Magyarabb jövőnkért - Heraldika

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Könyvek
  
Sütő Gábor

Magyarabb jövőnkért
Megjelent cikkek
 
Szőcs Zoltán a Havi Magyar Fórum (ahol erdetileg a Szerző a jelen kötetben megjelent cikkei jelentek meg) szerkesztője, az alábbi sorokat írta:
A Magyarabb jövőért szerzőjéről kellene írnom valamit, ami azért nem egyszerű, mert Sütő Gábor esetében minden olyan adat mellékes, amit hagyományosan életrajzinak tekintünk. Mellékes, hogy 1934-ben született Karcagon, s, hogy édesapja cipész volt, mint az is, hogy a túllelkesült ’50-es évek forgatagában – jó barátjával, földijével, Szűrös Mátyással együtt – kiszemelték őt az erre illetékesek, és külügyi szolgálatra képezték ki a nagy magyar alföld fiát. 1958-ban végezte el az egyetemet, ezt követően hivatásos diplomata lett. Azért nem írhattam „karrier diplomatát”, mert az ő útja nem mindig lehetett felfelé ívelő. De mellékes ez is, s ma már az is, hogy a pártállam több fontos illetékese szabadulni szeretett volna tőle, ezért nevezték ki minél távolabbi szolgálati helyekre: diplomata Kubában, nagykövet több afrikai államban és Brazíliában, a kényszerű nyugdíjazásáig.
 De, ha mindez mellékes, akkor mi lényeges? Elárulom: semmi sem jellemzi őt annyira, mint a becsületessége. A naivitásig becsületes. E tulajdonsága emberi kapcsolatain túlmutató saját­ság: intellektuálisan is becsületes, sem másnak, sem önmagának nem volna képes hazudni so­ha. E kötet írásainak éppen ez adja meg hitelességét és értékét. Miképpen előző könyveinek, köztük a 2005-ben megjelent Világpolitikai játszmáknak is ez kölcsönzött megkülönböztetett érdeklődést.
 Egy őszinte diplomata, egy „ami szívemen az a számon” nagykövet – micsoda oximoron. Magam sem hittem volna, hogy létezhet ilyen képlet, amíg 2003-ban be nem kopogtatott a Havi Magyar Fórum szerkesztőségébe írásaival. Azóta is hozza őket, és mi mindig örömmel közöljük, folyóiratunk iránti bizalma megtisztelő, ugyanis Sütő Gábor a nemzeti eszme, a magyar sorskérdések olyan hiteles, felkészült és bátor képviselője, amilyenből minél többet szeretnénk folyóiratunk szerzői között tudni, de amilyen meglehetősen kevés van.
A Magyarabb jövőért tanulmányai, a szerzőt bemutató Öregdiák beszéd kivételével a Havi Magyar Fórumban jelentek meg először, de így kötetbe gyűjtve még különösebb, még messzehangzóbb akusztikát kapnak. Az olvasó nem fog unatkozni, mert nemcsak izgalmas témakörökbe kap betekintést, mint a 2001. szeptember 11-i amerikai önprovokáció hátterének leleplező ismertetése, vagy a felkavaró elemzés az életről és a halálról, hanem napjaink fájó bel- és külpolitikai kérdéseiről is iránymutató állásfoglalást kap.
Formátum: A/5, ragasztókötéses, 437 oldal 

 Fogyasztói ára: 3.500,- Ft

+ a mindenkor érvényes postaköltség
     
 


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz